Ted Bergdahl

Om avkriminalisering av eget bruk

In narkotikapolitik on 17 november, 2010 at 21:32

Det är inte i några särskilt positiva ordalag narkotikadebattören Torgny Peterson beskriver mig i sin blogg actnow.nu.

Som vanligt har Peterson fått allt om bakfoten och skriver:

”Ted Bergdahl, som under Björn Fries ledning arbetade på Mobilisering mot narkotika, arbetar nu för mobilisering för narkotika.

Enligt SR Blekinge vill Bergdahl göra det lagligt att knarka – han vill legalisera eget bruk av hasch och annan narkotika och, enligt Blekingenytt, menar Bergdahl att det är dags att pröva nya vägar och metoder för att minska narkotikaanvändningen. Sorry Bergdahl, men din idé om att göra det lagligt att knarka lär inte minska användningen. .

Vilka insatser kan man då förvänta sig från Bergdahl, som är nyvald vänsterpartist till kommunfullmäktige i Olofström, för användningen av narkotika?

Efter larmet om att många unga röker hasch i Olofström så mobiliserar nu polisen och socialen. Polisen ska förstärka sin bemanning i Olofström och kommer att rikta in sig speciellt på ungdomar, rapporterar SR Blekinge idag. Kanske kan Bergdahl tala med polisen och socialen och föreslå att ungdomar i Olofström ska få använda hasch och annan narkotika som preventiv åtgärd för att minska användningen.

Kan man inte göra karriär genom att vara mot narkotika så ligger det i tiden, inte minst för en kommunikationskonsult, att försöka göra karriär på att vara för narkotika.”

I ett svar till Torgny Peterson skriver jag:

Det är sorgligt men samtidigt inte förvånande att Torgny Peterson försöker utmåla mig som en förespråkare av legalisering av hasch. Alla som problematiserar de repressiva inslagen i svensk narkotikapolitik är, enligt Peterson, per automatik drogliberaler. Peterson föraktar ett kunskapsbaserat förhållningssätt till narkotikapolitiken. Han styrs av moralism och vill straffa bort narkotikaproblemet, även om det får till följd att missbrukare trakasseras och stigmatiseras.

Jag kan i ett hänseende lugna Peterson. Jag är för en restriktiv narkotikapolitik och vill bekämpa narkotikaproblemet så gott det går. Däremot vill jag inte bekämpa narkomanerna. Ingen människa är kriminell på grund av sitt sjukdomstillstånd och därför borde inte heller narkotika i blodet vara olagligt. Många missbrukare vittnar om att de undviker att söka vård på grund av rädsla för rättslig påföljd. Kriminaliseringen gör att personer med missbruk eller beroende får en stämpel som stöter ut dem ur samhällsgemenskapen, vilket ibland leder till ökat missbruk.

Kriminaliseringen har medfört ett arbetssätt inom polisen, som inte är särskilt lyckat för att förebygga missbruk. Istället för att fokusera på att stoppa grossister och langare har polisen valt att jaga de enskilda missbrukarna. En undersökning som gjordes under min tid på Mobilisering mot narkotika visar att polisen ibland kunde ta in samma missbrukare flera gånger samma vecka för att lämna urinprov. Syftet var inte att hjälpa och stötta individen utan att tillfredsställa den egna statistiken. Kontrollpolitiken har aldrig utvärderats, kanske på grund av dess verkningslöshet. Det är dock uppenbart att arbetssättet innehåller starka inslag av förnedring.

Avkriminalisering syftar till att flytta fokus från att jaga individen till att hjälpa henne eller honom. Det som ska jagas är narkotikan. Den ska vara förbjuden. Det finns starka indikatorer på att en avkriminalisering av det egna bruket har positiv effekt. I Portugal, där eget bruk av narkotika har varit avkriminaliserat i tio år, visar utvärderingen att betydligt fler har sökt vård och behandling än före avkriminaliseringen.

Jag tycker att man ska bygga narkotikapolitiken på humanism och insatser som verkligen fungerar. Inte på moralism och bestraffning som Peterson tycks mena.

 1. Hej hej
  Känner igen det du skriver oerhört mkt..
  Polisen i min hemstad verkar gå efter samma mall..
  Det är statistikerna idag som är viktiga..
  Ju mer gripanden desto mer pengar i kassan. Dom stora fiskarna få gå mens dom betar av samma gamla missbrukare om och om igen..
  Urinproven används som ett verktyg att utöva makt..
  Gör du inte som vi säger får du åka med till stationen o kissa i burk typ..
  När ska vi få en myndighet/organ som på allvar granskar deras arbete utan o vara partiska. Det är ett stort ansvar vi ger denna yrkesgrupp.. kanske dags att dom tar det på allvar..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: