Ted Bergdahl

Kommunalt barnbidrag?

In Barn, Fattigdom, Kristdemokraterna, Moderaterna, Rättvisepolitik, Uncategorized, Välfärden on 17 februari, 2011 at 22:54

Idag debatterade riksdagen den växande barnfattigdomen i Sverige. Initiativet till debatten kom från Vänsterpartiet som anser att regeringen bör ta fram en handlingsplan mot barnfattigdomen. Det vill inte regeringen. Alliansens partier tycker att det räcker med arbetslinjen. Samma arbetslinje som har dragit isär Sverige och skapat stora klyftor mellan fattiga och rika.

Enligt Rädda Barnen finns idag 220 000 barn i Sverige som lever under fattigdomsgränsen. Regeringen ifrågasätter statistiken. För de barn som tvingas gå i trasiga kläder eller aldrig får lördagsgodis är problemet dock lika tydligt som statistiken anger. Det finns vittnesmål om familjer där föräldrarna låtsas om att det inte är jul för att ekonomin inte tillåter julklappar till barnen.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) presenterade idag regeringens lösningar på barnfattigdomen. Satsning på näringslivet, jobbcoacher, jobbskatteavdrag., betyg i skolan. Retoriken känns igen men är inte mindre ledsam för det. Hon talade förvisso också om flerbarnstillägg och ökat bostadsbidrag, men det räcker inte. Inte för alla.

Regeringens analys av barnfattigdomens orsaker är, ursäkta ordvalet, mycket fattig. Man ser inte sambandet mellan ökade klyftor och ökad barnfattigdom. Därför kommer regeringen aldrig att lägga förslag som bekämpar barnfattigdomen, hur mycket man än upprepar sina ambitioner.

För att avhjälpa barnfattigdomen måste fattigdomen bland vuxna bekämpas. Det som krävs är stärkta socialförsäkringar, höjt underhållsstöd och bostadsbidrag, läxläsning i skolan, förbud mot avgifter i skolan, gratis glasögon till alla barn och förbättringar för ensamstående föräldrar.

Eftersom regeringen vägrar ta problemet med barnfattigdom på allvar, tänker jag att det behövs kommunala insatser. I min hemkommun Olofström finns 173 fattiga barn, enligt Rädda Barnens kartläggning. Jag föreslår att vi tar fram ett kommunalt barnbidrag, som är frivilligt att söka, men som riktar sig till familjer som lever under fattigdomsgränsen. Det är svårt att sätta några nivåer men 500 kronor per barn och månad, skulle säkert förbättra barnens möjligheter att få leva som andra barn. Totalkostnaden för kommunen blir omkring en miljon kronor per år.

Skälet till att vi har ett allmänt barnbidrag som inte är inkomstprövat är att den som är fattig inte ska pekas ut. Det är en mycket viktig princip och det allmänna barnbidraget bör därför finnas kvar. Samtidigt måste stödet öka för de barn som lever i fattigdom. Det är inte acceptabelt att Sverige bryter mot barnkonventionen och inte lyfter ett finger för att förbättra barnens situation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: